Farmer Group Hellas ~ Prestigiu si traditie la cel mai inalt standard

Saturday, 2024-04-13, 1:34 AM

Despre masline si ulei de masline 

   Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Asia Mica, foarte raspândit si în Grecia continentala si în arhipelagul elen. Este considerat "arborele vesnic roditor", fiind un arbore cu o longevitate extraordina, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu radacini si lastari noi.

   Genul olea contine în jur de 20 de specii larg raspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniti în zonele limitrofe Marii Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele maslinilor se mentin verzi pe întreaga durata a anului.

   Maslinul prefera climate cu ierni blânde si veri toride, se dezvolta foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza marii.


   Olea europaea, maslinul european, este cea mai cunoscuta specie din genul Olea, fiind apreciat înca din antichitate. Maslinele erau folosite fie pentru obtinerea uleiului de masline, fie erau consumate ca fructe. Pentru ca au un gust amar, maslinele treceau printr-un proces natural de fermentare sau erau consumate în saramura.

   Maslinul salbatic este un pom mic cu aspect de tufis, cu crestere lenta si crengi presarate cu ghimpi. Varietatile cultivate prezinta multe deosebiri, dar în general sunt lipsiti de spini, mai compacti si mai productivi. Maslinii au o crestere lenta, dar sunt si foarte longevivi. Lasati sa se dezvolte natural, maslinii pot avea trunchiuri de dimensiuni considerabile, fiind înregistrate recorduri de peste 10 metri în diametru si peste sapte secole de viata. În Italia se crede ca unii din cei mai batrâni maslini dateaza din primii ani ai Imperiului Roman, parere infirmata de multi specialisti.

   Exista în jur de 20 de specii de maslini, printre acestea se numara: Olea brachiata, Olea capensis, Olea caudatilimba, Olea europaea, Olea exasperata, Olea guangxiensis, Olea hainanensis, Olea laxiflora, Olea neriifolia, Olea paniculata, Olea parvilimba, Olea rosea, Olea salicifolia, Olea tetragonoclada, Olea tsoongii, Olea undulata.

   Exista, însa, un foarte mare numar de varietati de maslini cunoscuti crescatorilor din ziua de azi. Doar în Italia au fost identificate peste 300 de varietati, însa dintre acestea doar câteva sunt cultivate pe suprafete întinse. Principalele varietati întâlnite în Italia sunt: Frantoio, Leccino si Carolea. Comparând aceste varietati cu varietatile descrise de savantii Romei antice nu s-a reusit o identificare sigura. Se crede, totusi, ca unele varietati existente în zilele noastre sunt înrudite cu varietatea Licinian, descrisa de Plinius alaturi de alte 15 varietati cultivate în vremea sa. Datorita uleiului obtinut, Licinian era cea mai apreciata varietate în Roma Antica.

   Spre deosebire de cele din Italia, varietatile întâlnite în Spania au frunze mai late si fructe mai mari, însa cu un gust mai amar, iar uleiul extras este inferior din punct de vedere calitativ. Din acest motiv maslinele produse în Spania sunt mai rar destinate obtinerii de ulei, în schimb sunt tratate si consumate. Adesea sunt extrasi sâmburii, iar fructele sunt umplute cu diverse garnituri si îmbuteliate în saramura sau otet. Din cele aproximativ 260 de varietati existente în Spania doar 25 sunt frecvent folosite pentru obtinerea uleiului. Principalele varietati cultivate în Spania sunt: Arbequina, Cornicabra, Blanqueta, Empeltre, Gordal, Farga, Lechin, Hojiblanca, Manzanilla si Picual.

   Datorita iernilor blânde, verilor toride, solului calcaros si întinselor suprafete de litoral, Grecia ofera conditii excelente dezvoltarii maslinului. Varietatile des întâlnite în Grecia sunt: Kalamon, Halkidikis si Savory.

    * Varietatea Kalamon ofera excelente masline de masa si este intens plantata în Messinia, Lakonia si Agrinio. Fructele ajunse la maturitate sunt culese în lunile noiembrie si decembrie.
    * Varietatea Halkidikis este cultivata cu preponderenta în zona Halkidiki si este cunoscuta si ca maslina mamut, datorita dimensiunilor considerabile atinse de fructe.
    * Varietatea Savory, întâlnită în Attica, Creta si Thassos, elimina partial gustul amar al fructului în timpul coacerii.

   Maslinele de masa pot fi clasificate în functie de dimensiuni si de numarul de masline dintr-un kilogram.

Meniu

Calendar

«  April 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

* *** *